top of page

Papua Yeni Gine Kahvesi

Güncelleme tarihi: 7 Haz 2021

Papua Yeni Gine'de bir zamanlar gelişen kahve endüstrisi yenilenme için harekete geçiyor. PNG, politik, sosyal istikrarsızlık geçmişinin ve mevcut altyapısal, sosyal ve ekonomik sorunlarının üstesinden gelirse nitelikli kahve sektöründe bir sonraki büyük gelişme olabilir.



BÖLÜM 1


PNG Kahvesini Bu Kadar Özel Yapan Nedir?


Mükemmel iklim ve olağanüstü toprak verimliliği ile kutsanmış PNG kahvesi, birinci sınıf özel kahvenin tüm doğal, tam aromalı özelliklerine sahiptir. Çiftçiler, Blue Mountain, Catimor, Caturra, Mundo Novo ve Arusha gibi birçok farklı ve istisnai çeşit yetiştirebilirler.

PNG kahveyi sektörde 40 yılı aşkın deneyime sahip uluslararası bir savunucu olan Mick Wheeler, "PNG kahveyi dünyaca ünlü diğer kahvelerden ayıran şey, birçok yönden benzersiz olmasıdır" diyor. “Kahve buradaki iklime o kadar uygun ki, sadece birkaç farklı kökene ait kahvelerde bulunan fincanda harika bir lezzet, gövde ve denge var. Ancak bundan da öte olan şey ise, PNG kahvesinin anlatacak inanılmaz bir hikayesi var; görüntüler, törenler, danslar, ritimler, drama, kostümler ve renklerle dolu. "



Nitelikli kahveye olan talebin artması, yüzyıllardır ilk kez ön saflardaki çiftçilerin ve üreticilerin merdivene ayak bastığı anlamına geliyor. Üstün veya farklılaştırılmış kahvenin fiyatı, emtia kahvenin 20 katı olabilir . Bunun çiftçiler, kahve yetiştiren topluluklar, tarımsal üretimler ve ekonomi için yaratabileceği fark çok büyük.



PNG'nin Bir Zamanlar Büyüyen Kahve Endüstrisi Ne Durumda?


Sadece birkaç on yıl önce PNG istikrarlı işler, güvenilir gelirler ve parlak bir gelecek sağlayan, gelişen bir kahve endüstrisine sahipti. Jamaican Blue Mountain tohumları ilk olarak 1920'lerde PNG'nin güneydoğusundaki Sangara eyaletinin eteklerine ekildi. Erken Avrupalı ​​yetiştiriciler, güvenilir tarım yöntemleri ve sınıflandırma sistemleri oluşturmak için yerel çiftçilerle birlikte çalıştı ve PNG kahve hızla gelişerek sürekli yüksek verimli ve dünya çapında ihraç edilen kaliteli bir ürün haline geldi .



1960'larda, altyapı geliştirme, kahve çekirdeklerinin ve ekipmanların taşınmasını iyileştirip daha fazla çiftliğin ticarete başlamasını sağladığında kahve üretimi hızlandı. Kahve Endüstrisi Çalışma Grubu Başkanı Ian Mopafi, "1960'larda kahve güçlü bir endüstriydi ve iyi bir üne sahipti" diyor. “Kahve bize fırsatlar verdi; eğitimimiz için para ödedi ve iş sağladı. Üreticiler, sıkı kalite kontrol sistemleriyle sektöre yatırım yaptılar. Daha sonra 1970'lerde, don Brezilya'da kahveyi mahvettiğinde ve küresel tedarikler tükendiğinde, tüccarlar PNG'ye yöneldi. Kahve üretimi 1999'da 87.000 tonla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ." O zamandan bu yana sadece üretim yapabildi ve birçok çiftçinin üretim maliyetlerini karşılaması mümkün olmadı. Diğer bitkileri yetiştirmek zorunda kaldılar.


Mick Wheeler'a göre, “2002'den 2006'ya kadar olan fiyat krizleri birçok yetiştiricinin kahveye devam etmesini engellemiş ve pek çok sorununda sonucu: piyasadaki düşük kahve fiyatı, yatırım eksikliği ve genç nesil tarafından sunulan çok düşük getiriler gördü.’’ PNG'deki kahve yetiştiricileri fiyat teşviklerine yanıt veriyor ve fiyatlar yükseldiğinde üretimin arttığını görüldü.



BÖLÜM 2


PNG Kahve Üretiminin Önündeki Engeller


PNG'nin dağlık toprağı ve iklimi kahve üretimi için mükemmel olsa da, şiddetli yağmur ve deprem eğilimi dengeyi bozuyor. PNG'deki dört bölgeden biri olan Highlands, ulusal kahve üretiminin çoğunu oluşturuyor ancak bölge çekirdekleri Batı Kıyısı ihracat limanı Lae'ye taşımak için yeterli altyapı ve ekipmana sahip değil. New Guinea Highlands Company CEO'su ve PNG kahvenin ana ihracatçısı David Hannon, "Highlands'den Lae'ye kahve yolculuğu, kamyon şoförlerinin dev çukurlarda ve dik yamaçlarda uzun saatler boyunca gezinmelerini gerektiriyor" diyor. “Şiddetli yağmurlar sırasında bazı yerlerde kamyonları durduruyorlar ve insanlar ağır kahve çuvallarını taşıyarak yürümek zorunda kalıyorlar.” Adanın diğer bölgelerinde, erişilemeyen arazi nedeniyle kahveyi taşımanın tek yolu uçaklardır. Çekirdeklerin kötü nakliye altyapısı ile önemli mesafeler üzerinde taşınması, hasar veya kontaminasyon riskini artırarak kalite kaybına neden oluyor.



2018’de Pasifik Bahçe Bitkileri ve Tarımsal Pazar Erişimi Programı tarafından PNG kahve üretimine ilave engeller belirlendi. Bunlar arasında siyasi ve sosyal istikrarsızlık, dil engelleri, işsizlik, yetersiz hukuk ve düzen sistemleri vardı. Devamında ikinci olarak, üreticiler mahsullerini erken toplamak zorunda kaldığı için hırsızlığı teşvik etti. Bu olgunlaşmamış çekirdeklere ve daha düşük bir kahve kalitesine neden oluyor. Eşitsizlik, PNG nüfusunu yaklaşık% 40'ı günlük 2 dolar olan yoksulluk sınırının altında kazanması yaşadığı bir sorundur . Yaklaşık % 80'i kırsal alanlarda yaşıyor ve % 40'tan fazlası gelir elde etmek için kahveye bağlı. Bölge kadınlar için güvenli değildir ve mahsulü hasat eden, işleyenlerin çoğunluğunu kadınların oluşturduğu nitelikli kahve pazarına ek bir engel oluşturmaktadır .



Bu zorluklara dalgalanan Dünya kahve fiyatları, karmaşık ve katı düzenleyici yapılar, döviz kısıtlamaları, yaşlanan ağaçlar, kötü haşere ve hastalık kontrolü gibi zorlukları da ekleyince yerel üreticilerin karşılaştığı engellerin önemi oldukça açık. Buna rağmen Avustralya, Avrupa, ABD ve Japonya'daki alıcıların PNG nitelikli kahveye çok fazla ilgi gösterdiği biliniyor.



BÖLÜM 3


PNG Kahve Endüstrisi ve Paydaşlar Birleşti


Mayıs 2019’da PNG’nin ilk Ulusal Kahve Sempozyumu ve Expo düzenledi. Ülkenin kahve endüstrisi liderleri, üreticileri, ihracatçıları, hükümeti ve paydaşları PNG kahvenin geleceğini tartışmak için ilk kez tek bir yerde buluştu. Amaç yoksulluğu azaltmayı, çevresel sürdürülebilirliği artırmayı ve mevcut kahve çeşitlerinden yararlanmayı tartışmaktı. Etkinliğe Parlamento üyeleri, kilit bakanlar, kahve üreticileri, kooperatifler, ihracatçılar, değirmenciler, hizmet sağlayıcılar ve tüketicilerde katıldı.


CIC Genel Müdürü Steven Tumae açılış konuşmasında “Kahve ülkenin ikinci en büyük tarım ihracatıdır” dedi. "Brezilya, Kolombiya veya Vietnam gibi daha büyük, daha verimli ve üretken ülkelere karşı rekabet ederken nitelikli pazarları takip etmeliyiz. PNG kahve endüstrisini yeniden büyütmek için bu zorluğun üstesinden gelmenin tam zamanı." Plantasyonların rehabilitasyonunu kolaylaştırmak için Dünya Bankası tarafından finanse edilen Tarımda Üretken Ortaklıklar Projesi ile çalışma taahhüdünü açıkladı. Tumae, "kahve geçim kaynaklarının iyileştirilmesinin, üreticilerin kahve işletmelerini yeniden kurmalarına ve hatta genişletmelerine destek olacağını" umuyor.



Çözüm Kadınlar


PNG 2017 Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde 160 ülke arasında 159'uncu sırada yer aldı . Kadınlara yönelik yerel şiddet ve hak eksikliği, PNG kadınlarının dünyadaki en savunmasız ve dezavantajlı kadınlardan olduğunu ortaya koyuyor. Bu yoksulluk ve baskı zeminine rağmen nitelikli kahve endüstrisinde işleri ileriye götürenler PNG kadınlarıdır. Ailelerini yoksulluktan kurtarmak ve çocuklarına bir gelecek sağlamak için en iyi şansın bu olduğunun bilincindeler.


PNG'deki kadınlar kahve yetiştirme, hasat etme ve işlemeyle uğraşıyor. Kahve ihracatçılara satıldığında ise büyük ölçüde haklarını alamıyorlar. Yaklaşık 9 yıl önce PNG kadınları, daha iyi bir anlaşma yapmak için Kahvede Kadınlar (WIC) Derneği'ni kurdu. WIC üyeleri bilgi ve becerilere sivil toplum kuruluşu, internet ve aktiviteler aracılığıyla erişiyorlar. Kaliteye, rol modellere, yatırımlara, ortaklıklar kurmaya ve sertifika programlarına katılmaya odaklanarak atölye çalışmaları ve e-postalar aracılığıyla bilgilerini paylaşıyorlar.

48 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page