top of page

Kim ? Neden ? Hangi Kahve ?

Güncelleme tarihi: 21 Şub 2021

Kahve tüketimi herkesin zevkine göre değişkenlik gösteriyor. Bu anlamda yaşadığınız coğrafya ve kültür genelde ölçüt oluyor. Bu yazımda ‘’Kim?-Neden?- Hangi kahve?’’ sorularına değinirken, tercihlerinize etki edecek ya da belirleyici olacak yol haritası çizmeye çalışacağım.



A.B.D. ve Anglosakson Ülkeler

Amerika ve ana dili İngilizce olan ülkeler de kahve genellikle sütle içilir. Sütlü kahveye genellikle ‘’latte’’ derler. Oturup vakit geçirmek yerine ‘’Take Away’’ denilen paket servisi tercih ederler. Filtre kahve makinesini ve saatler önce demlenmiş vasat kahveleri tekrar tekrar ısıtarak servis ederler.


İtalya

Espresso’nun kendini bulduğu ülke. Espresso, filtre kahveye göre daha sert ve yoğundur. Kahvelerini barın önünde ( tegzah ya da kontuar) çabuk tüketirler. Herkesin evinde Moka Pot kahvesi olduğunu gözlemeyebiliriz. Bitter tatlar ve kahve yağlarının ön planda olmasını severler. Bu yüzden ‘’dark roast’’ dediğimiz koyu kavrulmuş kahveleri tercih ederler.



Norveç – İsveç ve Kuzey Ülkeleri

Dünya’nın en büyük kahve tüketicileridir. Filtre kahve içerler. Meyvemsi ve çiçeğimsi aromalara sahip kahveleri sevdiklerinden ‘’light roast’’ dediğimiz açık kavrulmuş kahveleri tercih ederler.


Japonya

V60, Syphon gibi ağır demlenen filtre kahveleri ve soğuk demlenmiş kahveleri tüketirler.


Etiyopya

Yeşil çekirdekleri tava da kavururlar ve ‘’Jebena’’ denen topraktan yapılmış bir cezve de demler, kulpsuz bardaklarda servis ederler.



Türkiye- Orta Doğu ve Kuzey Afrika

Bakır cezvede çok ince öğütülmüş kahve çekirdeği ile demlenir. Demlenen kahve, direkt olarak cezveden kulplu küçük fincanlara servis edilir ve yanında lokum, çikolata vb. aperatifler ikram edilir. Sütlü, şekersiz, az şekerli, orta ve şekerli olarak tabir edilen seçeneklerin biri veya varyasyonlarıyla hazırlanır. Kahvede acılık veya ekşilik genel olarak sevilmediği için yumuşak ve dengeli fincanların ortaya çıktığı ‘’medium roast’’ dediğimiz orta kavrulmuş çekirdekler tercih edilir.




Bahsettiğim kültürler haricinde günümüz ihtiyaçları doğrultusunda farklı metotlarda izlenmiştir. Spor öncesi metabolizmayı hızlandırmak, uzun süren saatler boyunca ders çalışmak isteyen öğrencileri, mesleği gereği uzun saatler çalışmak zorunda olanları canlı tutmak için kafein oranı arttırılmış kahveler, hamilelik döneminde olduğu ya da gün içerisinde çok kafein alan ancak kahveden uzak kalamayanlar için kafeinsiz kahve tüketimi de tercih edilenler arasında.





110 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page