top of page

Kahvenin Tarihçesi

Söylentilere göre, kahve kökenleri eski Habeşistan Krallığı döneminde Etiyopya’nın yüksek platolarında bulunmuştur. Kahvenin insan tarafından bulunuşuna kesin bir tarih vermek mümkün değil ancak M.S 850’li yıllara dayandığı söylenir. Kaldi adında bir çobanın, keçilerinin bir meyveyi yedikten sonra canlanmalarını fark ettiği, kendisinin de bu meyveyi yemeye karar vermesi ve yedikten sonra duyduğu güç ve mutluluk hissinin hoşuna gitmesiyle tanıştığı kabul edilir.


Daha sonra keşişler denemiş bu gizemli meyveyi; ancak acı tadını beğenmediklerinden hepsini ateşe atmışlar. Kısa süre sonra lezzetli aroma burun deliklerine dolunca keşişler çok meraklanmışlar ve kavrulmuş meyvelerden bir içecek demlemişler. Öylesine güzelmiş ki ortaya çıkan içecek, bütün gece ayık kalmışlar kahveyi içtikten sonra. Böylece kahve tohumunun ünü, kısa süre içinde bölgede yayılmış.



M.S. 1000 yıllarında kahve Yemen’de üretilmeye başlanmış. Osmanlı İmparatorluğu Yemen’e doğru genişledikten sonra 1517 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın Yemen Valisi olan Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul’a getirmiş ve sarayı kahveyle tanıştırmış. Haremde cariyelere doğru kahve pişirme dersleri verilmiş. İlk kahvehane 1550 yılında İstanbul’da açılmış ve kısa sürede kahvehaneler, insanların bir araya gelerek kahve içtikleri, tartıştıkları, fikir alışverişinde bulundukları ve iş konuştukları mekânlar durumuna gelmiş.




Venedikli tacirlerin 1615 yılında, ilk kahve tohumlarını İstanbul’dan Venedik’e götürmeleriyle bir sonraki adım gerçekleşmiş. 1750 yılına dek, Batı Avrupa’nın büyük bir bölümü kahvehanelerle dolup taşmaya başlamış. Yazarların, bestecilerin ve aydın kesimin toplanma yeri olmuş. Günün her saati kitap ve güzel yazıların okunduğu, satranç ve tavlanın oynandığı, şiir ve edebiyat sohbetlerinin yapıldığı kahvehaneler ve kahve kültürü dönemin sosyal hayatına damgasını vurmuş.


Kısa sürede gerek İstanbul’a yolu düşen tüccarlar, gerek seyyahlar, gerekse Osmanlı elçileri sayesinde Türk kahvesinin lezzeti ve ünü önce Avrupa’yı oradan da tüm dünyayı sarmış.

83 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page