top of page

Kahve Çiftliği Çalışanlarını Tanımak

Kahve çiftliğinde çalışanlar, kahve üretiminin ve kahve endüstrisinin bel kemiğidir. Bu yüksek vasıflı işçilerin varlığı olmadan, üreticiler mahsullerini hasat edemez ve tedarik zincirinin geri kalanı yeşil kahve çekirdeklerine erişemezdi. Hem tam zamanlı çiftlik işçileri hem de mevsimlik kahve toplayıcıları veya kesicileri işlerini yapmaktan alıkoyulabilecek veya işi tamamen bırakmalarına neden olan birkaç özel zorlukla karşı karşıya kalacaklardı. Orta ve Güney Amerika ülkelerindeki kahve çiftliği işçilerinin karşılaştığı zorluklardan bazılarına değinmeyi ihmal edemezdim.



Birkaç on yıl önce Brezilya kahve toplamak için köle ve göçmen emeğe bel bağlarken, diğer ülkelerde işçiler topraklarını daha zengin çiftçiler tarafından kamulaştırdı ve onları ücret karşılığında sahip oldukları topraklarda çalışmaya zorladı. Küçük aile çiftlikleriyle bilinen Kosta Rika gibi ülkelerde ise, çiftçiler genellikle hasat sırasında birbirlerinin tarlalarını hasat ederek birbirlerine yardım etmeyi kabul ettiler. Şu anda, çiftçiler daha az sömürülüyor, ancak yine de önemli zorluklarla karşı karşıya . Genellikle kendi ülkelerinde çalışan veya çevre ülkelere seyahat ederek kahve veya toplanması gereken diğer mahsulleri toplamak için seyahat eden göçmenler olarak, kahvenin hacim veya ağırlık cinsinden ödeme yapılır. Rolleri, kahve tedarik zincirinde en yoğun emek gerektiren ve zaman alan kısımdır.



Olgun bir kirazın ne zaman seçileceğini bilmek, yıllarca deneyim gerektirir. Kahve nadiren tekdüze olgunlaştığı için elle hasat, yalnızca olgun meyvelerin toplanmasını sağlamanın tek yoludur. Bu genellikle kısa bir süre içinde gerçekleşir ve kahvenin bozulmasını önlemek için gecikmeden yapılmalıdır. Birçok çiftlik, engebeli arazide veya makineleşmeyi imkansız kılan yüksekliklerdedir. İklimlerin ise giderek daha öngörülemez hale geldiğini söyleyebiliriz. Bu, tek bir kahve çiftliğinin birkaç farklı hasat alanına sahip olabileceği ve daha karmaşık bir toplama işleminin gerekebileceği anlamına gelir.



Nitelikli kahve üreticileri için, çiftlik çalışanları yalnızca en iyi kahvenin hasat edilmesini sağlamada önemli bir rol oynar ve bu da belirli bir lot için ne kadar aldıklarını önemli ölçüde etkileyebiliyor. Tecrübeli ve iyi eğitilmiş bir toplayıcı, zincirdeki ilk kalite kontroldür. Olgun kirazları (yabani ot ve budama ağaçlarının yanı sıra) toplamak için gereken işçilik, bir çiftliğin üretim maliyetlerinin %60'ını oluşturabiliyor. Bu üreticilerin başa çıkması gereken bir zorlukken ve karlarını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Buna rağmen, yüksek maliyetlerin ve diğer faktörlerin emekten sorumlu olanları nasıl etkilediğine dair çok az araştırma yapıldığını söylemek üzücü. Kahvenin ve üreticisinin daha değerli kılınmasını diliyorum.

67 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page