top of page

Kahve Nasıl Saklanmalıdır ?

Güncelleme tarihi: 21 Şub 2021

Yeşil çekirdek hassas bir ürün olduğundan saklanması zordur. Kavrulduktan sonra ise daha kırılgan hale gelir. Kahve bozulmayan bir üründür. Dolayısıyla, paketinde yazan ya da kahve çekirdeğini satın aldığınız kahve dükkanında size önerilen son tüketim tarihinin geçmesi halinde tüketmenizde hiçbir sakınca yoktur. Ancak son tüketim tarihi geçtiğinde besin özellikleri garanti edilmez.




Kahvenin tazeliğini koruyabilmesi adına bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Öğütülmüş kahve ve çekirdek kahvenin korunma koşulları aynı olmakla birlikte, öğütülmüş kahvenin havayla temas eden yüzeyi daha geniş olduğundan çabuk bayatlar. Bu yüzden ilk dikkat etmemiz gereken kahvemizi çekirdek halinde satın almak ve taze öğütmek. Eğer bir kahve öğütücüsüne sahip değilseniz günlük olarak tüketeceğiniz miktar kadarını alıp taze çekilmiş olarak satın almanız faydalı olacaktır. Öğütülmüş kahve, çekirdeğin doğal koruyucusu olan karbondioksitin dağılmasına böylece çekirdeğin bayatlamasına yol açar. Tüketeceğimiz kahve miktarı kadar taze olarak öğütmemiz, kahve çekirdeğinin karbondioksit basıncı sayesinde okside olmasının önüne geçmiş olacak.


İkinci dikkat etmemiz gereken unsur kahveyi serin, kuru ve karanlık yer de saklamaktır. Bu şekilde kahvemizi nemden, ışıktan ve sıcaktan koruyarak bayatlamasının önüne geçmiş oluyoruz. Üçüncü olarak dikkat etmemiz gereken unsur ise hava almayan kaplarda saklamak, ya da hava almayan, açıldıktan sonra kapanabilen paketleri tercih etmektir.





Kahveyi saklarken dikkat etmemiz gereken son unsur ise sakladığımız kabın ya da kullandığımız paketin, kahvenin gaz salımı sürecinden kaynaklı, içeride ki havayı dışarıya çıkaran ve dışarıdan içeriye hava almayan bir sisteme sahip olması gerekir. Bu yüzden satın alırken tercih edilebilecek en iyi tercih yaygın olarak da kullanılan valfli paketlerdir. Satın aldığımız kahve çekirdeği gaz salımı sürecini tamamlamadan paketlenmiş ve valfli bir pakete sahip değilse, paketten dışarı atamadığımız karbondioksitler kahvenin aroma kayıplarına uğramasına sebep olur.


Kahve açılmamış, kapalı pakette 3 aya kadar tazeliğini koruyabilir.

69 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page