top of page

Covid-19 ve Kahve

Güncelleme tarihi: 7 Haz 2021

COVID-19, kahve endüstrisinde benzeri görülmemiş bir kaosa neden oluyor.


BÖLÜM 1


Kahve dükkanları ve kavurucular dükkânları kapatırken veya kârlı kalmanın yenilikçi yollarını ararken, tüccarlar ve üreticiler farklı türde bir sorunla karşı karşıya kalıyor. Gelecek yılki kahvelerin kafeye ve süpermarkete ulaşması için kahve endüstrisinin nasıl devam edeceği soru işaretiyken bir yıllık gelir kaybı olmazsa olmaz gözüküyor. Yıllık hasat tarihleri ​​ve tedarik zincirinin küresel yapısı, kahve endüstrisinin ilerlemesinde belirli zorluklar ortaya çıkarmaktadır. COVID-19'un Mayıs 2020 itibarıyla işletmelerini nasıl etkilediğini görmek için Brezilya ve Kolombiya'ya bağlı bazı ithalatçılar, ihracatçılar ve üreticilerle görüşüldü.



Yıllardır ekonomistler küresel kahve talebinin arttığını söylese de şuanda kahveye olan talep azaldı. Dünyanın dört bir yanındaki kafe ve restoranlar, bazıları kalıcı olarak kapılarını kapattı. Sıkı kapanma dönemleri sona erdiğinde talebin artması öngörülüyor. Avrupa'daki birçok ülke, İspanya ve İtalya'nın en çok etkilenen ülkeleri bile Mayıs ayı ortasından itibaren kahve dükkanlarının yeniden açılmasına izin verdiği için şimdiden kısıtlamalar hafifletiyor. ABD'de Starbucks şubelerinin% 90'ını Haziran ayı başına kadar açmayı planlıyor. Son iki haftadır, özellikle İskandinavya ve Almanya'da biraz daha fazla hareket görüldüğü söyleniyor. Avrupalı kahve severlerin biraz daha normal rutinlerine geri döndüğünü görülüyor.



Talebin pandemi öncesi seviyelere ulaşması biraz zaman alacak gibi. Şuan için kahve dükkanları ve restoranlar açılmaya başlasa bile, birçoğu bir seferde hizmet verdikleri müşteri sayısını sınırlamak zorunda. İnsanların güvensizliği ve sağlık endişeleri de daha az insanın kafeleri ziyaret etmeyi seçmesine neden oluyor. Bunların tamamı kahve tüketiminin düşüşünü doğruluyor. ICO, kısa süre önce GSYİH büyümesinde yüzde 1'lik bir düşüşün, kahve tüketiminde yüzde 0,95 daha düşük bir büyüme ile Uluslararası Para Fonu, küresel GSYİH'nın aslında %3 düşeceğini ve ABD, Avrupa ve Japonya gibi gelişmiş ekonomilerde% 6,1 olacağı tahmin ediliyor.


BÖLÜM 2


Pandemi sonrası iş yerleri ve okullar kapandıkça, hayatını sürdürebilmek adına daha fazla kişi evden çalışıyor. Facebook ve Google uzaktan çalışmanın 2020 sonuna kadar çoğu çalışan tarafından geçerli olduğunu söylemişti. Bu, son eğilimleri tersine çevirerek ev tüketimini arttırdı. NCA'nın 2019 Ulusal Kahve Veri Trendleri raporuna göre, son gün kahve içenlerin %22'si kahveyi evde hazırlamamıştı; bu rakamın sadece %16 olduğu 2012'ye göre artış gösterdiği görülüyor. Bununla birlikte daha az insan gidip geldiği için otellerde, restoranlarda, kafelerde tüketimin azalması ve ofis kahve pazarının azaldığı gözlemleniyor. Bazıları e-ticaretlerinin 10 katı kadar büyüdüler. Bazı kavurucular, salgından önce belki de tam olarak kullanmadıkları bir gelir akışı olduğunun farkına varmalarını sağlamış gibi gözüküyor.



Ancak bu gelişmenin hacimdeki düşüşü telafi etmesi mümkün gözükmüyor. Kafe veya kavurma işletmelerinde fincan başına düşen karların azalmasına yol açtı. Bazı kahve üreticileri ise son üründe, alıcıların isteklerinin değiştiğini fark etti. Kolombiyalı özel ihracatçısı Vicente Mejia, "Kavurucuların ihtiyaçlarını anlamak, tekliflerimizi ve kahvelerimizi bu yeni ilgi alanlarına göre uyarlamak için çok çalışıyoruz" diyor. Kolombiya'daki Finca Monteblanco'dan kahve çiftçisi Rodrigo Sanchez Valencia, iletişimin anahtar olduğunu söylüyor. "Alıcılarımızla çok konuşmaya başladık, pazarı hesaba katarak ve evden çalışan müşterilerin ihtiyaçlarına göre uyarlanabilecek kahveler ulaştırmaya çalıştık" dedi.


BÖLÜM 3


NAKİT AKIŞI YETERSİZLİĞİ TİCARET ORTAKLIKLARINI ETKİLİYOR


Talep düştüğünde birçok kavurucu, nakit rezervlerinin düşüşünü fazlaca endişeyle izledi. Bu krizde, işletme sermayesi konumlarını güçlendirmek için acele ettiler. Kavurucuların, ithalatçılarının kendilerine daha esnek ödeme koşulları sunması gerektiği ortak değer olarak ortaya çıktı. Ancak bu mali yükü ithalatçıya ve dolayısıyla ihracatçıya ve hatta kahve üreticisine yükledi. Birçok kahve üreticisi ve ihracatçısı, yeşil çekirdek sözleşmelerinin ithalatçılar ve kavurucular tarafından iptal edilmemesi için mücadele ediyor. İthalatçılar, ihracatçılar ve üreticilerle olan sözleşmelerine uymak zorunda oldukları için, kavuruculara sunabilecekleri ödeme seçeneklerinde sınırlı esnekliğe sahipler.



Bazı durumlarda üreticilerin, ödemeleri daha erken alması ile kahvenin limanlarda sıkışıp kalma riskinin düşmesi ve kahveleri daha hızlı ihracata hazırlamalarına yardım edecek teşvikler sağlanıyor.

Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, işletmelere yardımcı olmak için planlar uygulamaya koydu. Bununla birlikte, mevcut desteğin derecesi büyük ölçüde değişir ve bilgilerin açığa çıkarılması zor olabilir. Örneğin; Ally Coffee, farklı eyaletlerdeki ABD kavurucuları için ekonomik rahatlık sağlayabilecek kaynakların ve planların bir listesini hazırladı.


KUR DALGALANMALARI ÜRETİCİLERİN ALDIĞI FİYATLARI ETKİLİYOR


Dünyanın dört bir yanındaki yatırımcılar ABD Hazine bonoları gibi güvenli liman varlıkları satın almak için acele ederken ABD doları önemli ölçüde değer kazandı. Bu, Kolombiya'da on yıllardır süren düşük kahve fiyatları eğiliminin sarsılmasına yardımcı oldu. İç fiyat iki ayda neredeyse %30 arttı deniliyor. Kolombiya'daki Clearpath gibi birçok ihracatçı, bu dramatik fiyat dalgalanmasına hazırlıksız yakalandı. "Kahve için daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldık, bu nedenle bütçemiz ve nakit akışı tahminlerimiz planlandığı gibi çalışmadı." dendi. Fiyatlardaki artış, kahvelerini hükümetin FNC tarafından yürütülen kahve satın alma programı aracılığıyla satan birçok Kolombiyalı çiftçi için güzel bir rahatlama oldu.



Çiftlik işçilerine gelince ise gıda stoklamak nakit sıkıntısına yol açtı. Brezilya'da kahve çiftlikleri işleten bir şirket olan Montesanto Tavares Group Farms'ın CEO'su Leonardo Montesanto Tavares, "Birçoğumuz önümüzdeki birkaç ay boyunca yiyecek stoklamak için markete gittik." diyor. Kahve çiftliği çalışanları bozulmayan yiyeceklere daha fazla harcadıkça, hane halkı tasarrufları da yok olmaya başladı. Leonardo, "Bu durum, taban maaş alan işçiler için hassas bir duruma yaratabilir." diyor. Brezilya'da çalışanlar genellikle Aralık ayında normal aylık ödemelerinin iki katını alırlar. Grupo Montesanto Tavares ise, bu benzeri görülmemiş zamanlarda işçileri desteklemek için böyle bir çalışma yaptı.


BÖLÜM 4


İŞGÜCÜ KITLIĞI HASADI BOZUYOR


Sosyal mesafe protokolleri kahve toplamayı lojistik açıdan daha zor ve normalden daha pahalı hale getirdi. Kolombiya kahve çiftlikleri kendilerini hasada hazırlarken, çiftlikler normalde kirazları elle toplayan mevsimlik işçilerle doluyken, salgın artmaya başladı. Girişte elleri ve çizmeleri dezenfekte ettiklerini ve sosyal mesafeyi sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Rodrigo Sanchez Valencia, "Temizlik yöntemlerimizi değiştirdik. Kahve toplayıcıların çiftliklerimiz içinde nasıl dağılım gösterdiği üzerinde daha dikkatliyiz. Fiziksel olarak birbirlerine yakın olmadıklarından emin olmaya çalışıyoruz." diyor. Bunun Kolombiya'nın mevcut hasadının boyutu için ne anlama geldiği henüz belirlenemedi, ancak büyük olasılıkla çuval başına hasat maliyetlerini artıracak. Bu arada Guatemala'da virüs hasadın son noktasında çarptı. Ricardo, "Bazı ortaklarımızla Guatemala'da konuştum ve hasadı bitirmek için emekçi bulmakta zorlanıyorlar." diyor.



İptal edilen sözleşmeler ve işgücü kıtlığı ile karşı karşıya kalan Orta ve Güney Amerikalı özel kahve üreticilerinin çoğu için emtia kalitesinde kahve daha çekici hale gelebilir. Nakit akışı sıkıntısı olduğunda çiftlik bakımı ve kalitesine yapılan yatırımları haklı çıkarmak zor ancak üreticiler her zaman için iç pazarda daha düşük kaliteli kahve satabilirler görüşünde, özellikle de stoklama talebinin artmasına yol açıyorsa. Bu, önümüzdeki yıllarda nitelikli kahve yetiştirme sektörünün gelişimini geri çekmesi anlamını taşıyabilir. Ancak Brezilya'da, ülkenin arazisi ve mekanik kahve toplama geçmişi sayesinde etki o kadar şiddetli olmayabilir.


BÖLÜM 5


NAKLİYEDE YAŞANAN ZORLUKLAR


Kahveler şu anda, sosyal mesafe ve daha kısa çalışma saatleri nedeniyle kapasitenin düştüğü Kolombiya'daki fabrikalara geliyor. Değirmenler daha yavaş ve verimi düşük çalıştıkça, kahve işlemenin maliyeti artar. Tüccarlar ayrıca konteyner kıtlığı konusunda endişeli. Durgun bir ekonominin ardından dünya çapındaki ihracat yavaşladığından ve bazı Çin şehirleri konteynırlara iki hafta süren karantina uyguladığından, kahve ihracatçıları daha uzun nakliye süreleriyle gecikme ve artan navlun fiyatları ile mücadele etmek zorunda kalabiliyor.


Ancak Leonardo Brezilya'nın şimdilik bu zorluklardan kaçtığını söylüyor. "Her ay yaklaşık 500 ila 600 konteyner ihraç ediyoruz ve neyse ki ihracat şirketlerimizle yakın çalışıyoruz. Kamyonlarımız pandemiden önceki gibi normal çalışıyor ve çiftlikten limana kadar herhangi bir gecikme yaşamıyoruz. "Talep ve arz dalgalanması ve işletmelerin dükkanı kapatmasıyla, depo alanı başka bir sorun haline gelebilir. Ricardo, "Büyük kahve kavurma şirketleri yavaşlıyor ve işlerinin çoğunu kaybediyor; bu nedenle depolardan tesislerine çok fazla kahve taşımıyor" diyor. Kavurucular gönderilerini teslim alamazlarsa ithalatçıların tesislerinde, depolama tesislerinde, limanda ve hatta menşe ülkede sıkışıp kalabilirler. Bu zorlukların bir sonucu olarak salgında kavurucuların müşterilerine sunabileceği kahvenin çeşitliliği, fiyatı ve tazeliğini olumsuz etkilediği görülebilir.



PANDEMİ SONRASI KAHVE SEKTÖRÜ


COVID-19 tam bir sağlık krizi olarak başladı, ancak ekonomik sonuçları giderek daha belirgin hale geliyor. Kahve tedarik zincirindeki aktörler, darboğazlardan, tıkanıklıklardan ve mali kayıplardan kaçınmak için mümkün olduğunca birbirlerini desteklemeye çalışıyorlar. Önümüzdeki aylarda bu krizin bir sonucu olarak, özel kahvelerin azaldığını, daha az özel kavurucu ve kahvenin tüketilme şeklinin kalıcı halde değiştiğini görebiliriz. Küresel durgunluğun neden olduğu azalan talep, üreticileri ve tüccarları derinden etkileyebilir.


Diğer yandan Ricardo'nun da dediği gibi, “Biz sosyal varlıklarız; insanlarla etkileşim kurmak, insanlarla ilişki kurmak, kafelere ve restoranlara gitmek, seyahat etmek, başka bir ülkeyi ziyaret etmek veya bir otele gidip kalmak istiyoruz." Bugün durum ne kadar vahim olsa da pek çok kişi yakında bir düzelme göreceğimizden umutlu. Vicente Mejia, "Kahve meraklıları her zaman bu eşsiz ve birinci sınıf kahveleri isteyecek ve bu tür müşteriler için bu niş tekliflerden bazılarını sağlamaya odaklanmaya devam edeceğiz." diyor.

34 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page