top of page

Caturra Varyetesinin Özellikleri

Kahve Taksonomisi = Rubiaceae > Coffea >

Arabica,Canephora,Liberica,Eugenoides,Congensis,Anthonyi > ‘’Varyeteler’’


Caturra


Caturra, Bourbon çeşidinin doğal bir mutasyonudur . Brezilya'nın Minas Gerais eyaletindeki bir plantasyonda 1915 ile 1918 arasında keşfedildi. Caturra, bitkinin daha küçük büyümesine neden olan tek gen mutasyonuna sahiptir . Adı, "küçük" anlamına gelen Guarani kelimesinden türemiştir. Aynı zamanda "Nanico" olarak da adlandırılır. Caturra'nın keşfinden sonra 1937'den başlayarak, Brezilya'nın Campinas kentindeki Sao Paulo Eyaleti'nin Instituto Agronomico (IAC) tarafından seçimler yapıldı. Yetiştiriciler, Caturra'nın bitkilerin birbirine daha yakın yerleştirilmesine olanak tanıyan küçük boyutu ve yakın aralıklı ikincil dalları ile dikkatini çekti. Brezilya'da resmi olarak piyasaya sürülmedi, ancak Orta Amerika'da yaygın hale geldi.



1940'larda Guatemala'da tanıtıldı ancak sonrasında otuz yıl boyunca ticari olarak yaygın değildi. Guatemala'dan Kosta Rika, Honduras ve Panama'ya tanıtıldı. Bugün, Orta Amerika'daki ekonomik açıdan en önemli kahvelerden biri ve yeni çeşitlerin test edildiği bir kıyaslama ile sıklıkla kullanılmaktadır. Kolombiya'da, Caturra'nın ülkenin üretiminin neredeyse yarısını temsil ettiği düşünülüyordu, ta ki 2008'de başlayan hükümet destekli bir program, üç milyardan fazla kahve ağacı yaprağının paslanmaya dayanıklı Castillo çeşidi (Caturra soyuna sahip) ile yenilenmesini teşvik edene kadar.

Caturra, kısmen 20. yüzyılın ikinci yarısında bölgede gerçekleşen, genellikle tam güneşte, daha yüksek yoğunluklu ekimler yoluyla kahve yetiştiriciliğinin yoğunlaştırılmasına öncülük etti. Caturra, aynı zamanda “Catimor” çeşitleri ailesinin ebeveynlerinden biri olarak bilinir.



Ağaç Tipi : Kısa Boylu

Yaprak Ucu Rengi: Yeşil

Çekirdek Boyutu : Orta

70 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page