top of page
Yazarın fotoğrafıArda Canıöz

Kahve Çiftliği Çalışanlarının Karşılaştığı Zorluklar

İşte kahve çiftliği çalışanlarının karşılaştıkları zorluklardan birkaçı;


Sözleşme Eksikliği


2016'da bağımsız araştırmacı Danwatch, Brezilya'daki kahve işçilerinin karşılaştığı koşullarla ilgili bir rapor yayınladı. Raporun bulguları sözleşme eksikliğinin çiftçiler için karşı karşıya olduğu en acil sorun olduğu gerçeğini gözler önüne serdi. Rapor, Dünya’daki en büyük kahve üreten ülkenin, kahve hasatçılarının neredeyse yarısının sözleşmesiz çalıştığını öne sürüyor.



Brezilya'da yasalar, hastalandıklarında, işlerini kaybettiklerinde veya emekli olduklarında kendilerini koruyacak sosyal yardımlara erişebilmeleri için tüm çiftçilerin kayıtlı olması gerektiğini belirtiyor; bununla birlikte işverenlerin sigorta için fon ayırması gerektiğinden birçok işçiye bu kayıttan vazgeçmeleri için daha yüksek ücret teklif edilmektedir.



Düşük Ücret


Çiftliklerin üretim sırasında yaptıkları maliyetlerin çoğunu çiftlik işçileri oluştursa da, bu onların çabalarına uygun olarak ödeme yaptıkları anlamına gelmiyor. Üreticiler genellikle yoksulluğa yakın yaşıyorlar ve bu da işçilere adil bir ücret ödemeyi zorlaştırıyor. Honduras'ta kahve toplayıcılara genellikle Honduras Çalışma Bakanlığı tarafından belirlenen asgari ücretin birkaç dolar altında ödeme yapılıyor. Guatemala gibi ülkelerdeki işçiler de benzer şekilde düşük rakamlarla karşı karşıya.




Zor ve Bazen Tehlikeli Çalışma


Daha önce de belirtildiği gibi, kahve toplayıcılarının çoğu, her gün hasat edebilecekleri kahve kirazlarının miktarına göre ücret almaktadır. Bu, çalışma saatlerinin çoğu için yalnızca belirli miktarda kiraz toplandığında durduğu anlamına gelir ve bu birkaç saat sürebilir. Uygun miktarda hasat yapma çaresizliği bazı işçilerin olgunlaşmamış veya uygun olmayan çekirdekleri toplamasına yol açabileceği ve bir çok ürünün genel kalitesini düşürdüğü için üreticileri olumsuz yönde etkileyebilir.


Bunun için gerekli olan uzun saatler dışında, kahve toplamak da kolay bir iş değil. Güneşte saatler geçirmek yorgunluğa yol açabilir, işçilerin cilt kanserine yakalanma riskini artırabilir, kahve kirazlarını dallardan koparmak için tekrar gerektiren hareketler kas burkulmasına veya gerilmesine yol açabilir, koruyucu ekipman veya kesici alet eksikliği de kesiklere ve aşınmalara neden olabilir.




Mevsimlik Çalışma ve Göç


Kahve, yılın her ayı yetişen bir ürün olmadığından üreticilerin ve işçilerin gelirinin kıt olduğu zayıf aylar yaşamasına neden olur. Bu nedenle birçok çiftçi, kahve hasadını gerçekleştikçe takip ederek sürekli olarak çiftlikten çiftliğe seyahat eder.




Kötü Çalışma ve Barınma Koşulları


Mevsimlik işçilere, çalışma alanına yakın olmalarını sağlamak için genellikle çiftlikten çiftliğe seyahat ederken barınma sağlanır. Bu barınma koşulları genellikle aşırı kalabalıktır ve birkaç aile tek bir alanı paylaşmaya zorlanır. Kötü hava koşullarına karşı çok az koruma sağlanır. Birçoğu temiz içme suyuna erişemezken, yeterli kanalizasyon ve atık gideri olmadan yaşıyor. Böylelikle su ve hava kaynaklı hastalıkların yayılması gözlemlenebilir.



Kahve bitkilerini haşerelerden ve böceklerden korumak için glifosat ve terbufos gibi pestisitlerin kullanılması bununla birlikte insanlara zararlı olduğu için yasadışı olan bu kimyasalları kişisel koruyucu ve ekipman olmadan uygulamak tehlikeyi arttırıyor. Plastik poşet veya mendil gibi yetersiz ikame maddeleri kullanmakla görevlendirilen çalışanlar böcek ilacı zehirlenmesine, bazı durumlarda doğum kusurlarına ya da kanser riskinin artmasına neden olacak durumlarla karşı karşıya kalabiliyorlar.

24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page